Criza de 40 de ani o perspectiva subiectiva

Criza de 40 de ani perspectiva personala

Criza de 40 de ani

Fara a avea pretentii de psiholog sau de detinere a vreunui adevar nespus pana acum, scriu despre acest subiect ,criza de 40 de ani, pentru ca sunt in acest moment subiectul unei astfel de etape de viata . Personal debutul acestei perioade a inceput de la 39 de ani si este in plina desfasurare implicand schimbari personale si profesionale.

Revenind la subiectul in discutie in primul rand cuvantul criza ne induce senzatia unei probleme, iar conotatia economica a cuvantului e putin fatalista dat fiind recentele experiente, prin urmare cred ca merita sa analizam si lexical acest cuvant pentru a putea parcurge mai usor cele ce urmeaza a fi descrise.

Potrivit dex cuvantul criza are in functie de context sensul unui dezechilibru , dificultate raportata la starea generala a unui sistem mai exact ‘ Manifestare a unor dificultăți (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate ‘ sau mai aproape de subiectul nostru ‘Tensiune, moment de mare depresiune sufletească, zbucium. ‘

Prin urmare este o perioada dificila plina de introspectie de analize a situatiilor in care suntem in acea perioada, a modului in care decurge viata noastra si care de obicei debuteaza sau este activata de un eveniment de impact din viata noastra.

Criza de 40 de ani
Criza de 40 de ani

Este foarte posibil ca acest eveniment sa dea o nota generala acestei crize, daca vorbim de un eveniment din viata profesionala sau de unul din viata personala, daca acesta ne afecteaza stima de sine sau nu. Tind sa cred ca acest ‘trigger’ este extrem de important in perceptia generala a crizei si a modului in care reactionam la aceasta perioada.

Cultura societatii si influenta ei asupra crizei de 40 de ani

Un fapt interesant este si aparitia crizei in cazul subiectilor dintr-o anumita zona culturala, dintr-o anumita parte a globului. Potrivit Wikipedia in societatile indiene si cele din Japonia criza de 40 de ani nu este atat de raspandita in societate comparativ cu tarile din occident unde aceasta ar fi aproape o regula generala, aspect ce ne face sa credem ca este mai mult o realitate ce tine de cultura unei societati. Foarte posibil ca modul de viata, incluzand aici stilul de viata occidental, perceptia generala asupra vetii, stresul din aglomerarile urbane precum si asteptarile formate in timp dupa modelul cultural al acelei zone , sa contribuie din plin la aceasta situatie creand premisele declansarii si desfasurarii ei.

Criza de 40 de ani din perspectiva spiritualitatii

Dintr-o perspectiva spirituala , perioada 39-45 de ani este una a bilantului vietii petrecute de subiect. In general vorbim de o revizuire a situatiei personale, a vietii profesionale, a evenimentelor ce au facut parte pana atunci din viata noastra in raport cu tendintele noastre interioare.

Cum putem analiza aceste tendinte si cum putem sa le constientizam? Sunt ele parte din fiinta noastra si este necesara implinirea lor sau sunt modele si stereotipuri invatate din copilarie de la parinti, scoala sau modelele culturale impuse de societate?

Intr-o abordare mai nuantata am putea spune ca aceasta criza este botezul nostru pentru o noua viata reacordata si remodelata dupa noile perceptii.

Referitor la analiza corecta a tendintelor putem afirma ca nu exista o metoda sau un criteriu general valabil prin care sa poti determina ce este real si ce nu, care iti ofera siguranta unui parcurs implinitor de acum inainte sau care sa-ti dea certitudinea unui etape de viata usoare.

Vezi continuarea in partea a doua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.